2011. május 15., vasárnap

Társalgás

Gondolatok az elözö idézet után. 

"Ám akadnak, akik megesküsznek rá, hogy ezek az állatok társalogni is képesek a gazdájukkal."

Igen, esküszöm:) Mi csak éljük a hétköznapjainkat,  megtanulják ami tetszik nekik és használják ha kedvük van.
Érdekes volt mikor Lio érkezése után Lili etetni akarta, Lionak meg göze se volt mit is akar. Lili mondta "kérsz, kérsz" Igy sem értette. Erre logikázott a csaj, hogy ha ö azt mondja kukucs mikor tréningezöset játszunk akkor szokott kapni ezt-azt, mondta  "kukucs" ezt sem értette Lio. Lili feladta néhány probálkozás után, ezt ugye lehet logikázni tovább: ha nem válaszolok, társalgok vele, akkor majd velem sem akar, ha mondja éhes/szomjas de nem kap semmit, ha mondja este álmos s nem kapcsolom le a lámpát aludhasson....

Lili föleg velem beszélget, ha nem velem akkor Tisszivel vagy kettönkkel, idönként másokkal is. Amikor velünk beszélget kap választ, tudjuk mondani amiket ö is, puszira pusziljuk vagy cuppogunk, stb....
Lili nem ül csak ugy magának és gyakorolgat, -ill ül meg gyakorolgat, de ha nem válasozlok vissza abbahagyja- Lio igen, kinek mit is jelenthet a beszéd maga? Kommunikáciot Lilinek és szorakozást Lionak ? Aztán meg imádja Lio ha mondjuk amiket ö tud, s ö egy kis szereplös szinész is, többször választja, hogy ha szimpatikus a vendég akkor ott marad -leggyakoribb Tisszi és batátai- s elöadást tart szavaktol fütyülésig, tüsszögésig, ilyenkor jellemzö 1-2-szer mond-csinál csak valamit, s ujabb és ujabb dolgok amik az eszébe jutnak, aztán ha semmi akkor már ismétel/elölröl kezdi, bár nem azonos a sorrend persze.

Tegnap mondta Lili "mama szeret" jujj, boldog voltam, papát szokta emlegetni mamázni sem igazán szokott, plane nem szeret szot is:)  Erre a lökött lányom "Papa szeret" . Be is igértem lecsapom;)  Aztán Lili föleg papázott, párat azért még mamázott s ö a csibe, ezt tudja,  mondta "Csibe szeret"  Azt persze nem tudom mit is jelent ez neki, a szeret szo az pozitiv valami ezt tudja, bujos-puszis-simis akár, de mindenképpen megnyugtato, biztonsa´got sugallo szo. Ha még fel van pörögve elalvás elött párnámon, erre megnyugszik. Azt is tapasztaltam az ismert szavakra, mondatokra hamarabb megnyugszik, ha ismeretelen szavakat használok joval több idö.  Tréningezéskor a kéz-szignálokat könyebben értik, hamarabb megtanulják, egyszerre használunk 2 szignált tanuláskor, késöbb alig némi extra gyakorlással Lili eszével könnyedén szétválasztja. 

Ennyi jutott most eszembe, szivesen kevertem volna bele több kommunikácios ezt-azt, hisz sokkal többet kommunikálunk mint beszélünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése